0

Naša misija

Misija autobusa za igru Virrantó je da deci uzrasta osnovne škole pomogne u potpunom intelektualnom, duhovnom i fizičkom ispoljavanju, da kasnije postanu odrasle osobe, koje će biti sposobne pronaći svoje mesto u svetu, ostvariće svoje ciljeve i biće u stanju donositi odgovorne odluke. U interesu ostvarenja toga cilja smo autobus za igru Virrantó snabdeli brojnim društvenim, situacijskim i razvojnim igrama, kutkom za rukotvorine, za pospešivanje razvoja kreativnog razmišljanja i djelovanja, širokom ponudom knjiga, bogatom zbirkom CD-a i DVD-a. Oprema autobusa se lako može izmeniti, na taj način raj za djecu u kratkom roku se može pretvoriti u mobilnu učionicu koja ispunjava i funkcije učenja. Umesto igračaka se u roku od nekoliko minuta mogu postaviti demonstraciona sredstva, zahvaljujući tome se na visokom nivou može održati čas iz bilo kojeg školskog predmeta. Naravno, deo opreme je i projektor i projekcijsko platno koji se podjednako mogu koristiti kako za rekreativne, tako i za edukativne namene. U prostranom skladišnom prostoru autobusa se mogu smestiti igračke za igru na otvorenom, kao i sportski rekviziti. Uz pomoć tih se oko autobusa može izgraditi igralište i sportski teren, koji zadovoljava sve zahteve.

Autobus za igru Virrantó, ustanova za javno vaspitanje, mobilna integrisana obrazovna i zabavna jedinica služi za dobro svim učenicima osnovnih škola. Pripadnicima mladog naraštaja pomaže u ostvarenju svoje ličnosti, razvoju njihovog talenta, da bi kasnije živeli samostalnim, zadovoljnim i srećnim životom odraslih. Umesto ribe, daje im u ruke mrežu.

Povelja Ujedinjenih naroda o pravima dece od 20. novembra 1989. u članu 31. izriče:

1. Države učesnice u povelji priznaju pravo dece na odmor i provod slobodnog vremena, na igračke i zabavne aktivnosti u skiladu sa uzrastom, na to, da slobodno učestvuju u kulturnom i umetničkom životu.

2. Države učesnice u povelji poštuju i podržavaju pravo punomernog učestvovanja dece u kulturnom i umetničkom životu, i unapređuju, pored osiguranja uslova ravnopravnosti, organizovanje institucija za provod slobodnog vremena prilagođenih deci, kao i organizovanje zabavnih, umetničkih i kulturnih aktivnosti (link ).

Na sajtu Službe komisije za osnovna prava stoji sledeće: deca imaju pravo da budu deca. Pravo na igru je pre svega evidentirano kao „zaboravljeno” pravo, možda iz razloga, što to odrasli svet pre smatra luksuzom, negoli životnom potrebom. Međutim igra je bitan uslov razvoja. Ona deca, koja se iz nekog razloga ne igraju, odriču se bitnih socijalnih i ličnih sposobnosti, to jest imaće poteškoća i u prihvatanju pravila odraslog sveta (link ).

Unutrašnjost autobusa za igru Virrantó

Kada stupite u autobus za igru Virrantó, obuću i odeću, koja je suvišna za igru, ostavljate u ormanu iza sedišta vozača.

I u autobusu za igru Virrantó dame imaju prednost: neposredno iza ormana je kuća sa lutkama, kuhinja za igru, plišane životinje, lutke i razne situacijske igre očekuju devojčice. Tu su smeštene i razne maske za devojčice i dečake. Želite li se igrati obučeni u kraljicu, pepeljugu, Zorroa ili Supermana? U autobusu za igru Virrantó svakoga se dana može dočarati karnevalska atmosfera! Maske se mogu dopuniti šminkanjem, za šta ćete takođe tu pronaći razne boje, četkice, uzorke.

U drugoj strani autobusa je sto za 10 osoba za organizovanje rođendanskih skupova i za izradu rukotvorina. To je izvanredno mesto za igranje društvenih igara do večeri, za kartanje ili domino. Na polici koja deli prostor iza stola ima dovoljno mesta za društvene igre i rekvizite potrebne za rukotvorine. Na drugoj strani police dečake i devojčice, koje vole dečačke igre čeka pista za automobilske trke i model željeznice. Obe se po želji mogu izgraditi u obliku i dužini prema volji. Tu nije potrebno obratiti pažnju niti na ograničenje brzine, dakle punim gasom napred!

Na drugoj strani glavnu ulogu imaju statične igre. Lego, Geomag, Eitech i druge igračke za gradnju pomažu da u tebi dođe do izražaja projektant i arhitekt, koji su skriveni u tebi. Ali ako osećaš da ne bi bilo na odmet malo promrdati zglobove, pravac stoni fudbal iza tebe!

Za one, koji vole strateške igre, stoji na raspolaganju kvalitetan šah, da bi na tabli prikazali svoje sposobnosti vojskovođe. Ko danas daje najbrži mat? "Šah je probni kamen uma." Johann Wolfgang von Goethe

U zadnjem delu autobusa je prostor odvojen teškom zavesom, koji pruža uslove za rad na računaru u miru, za gledanje DVD-a. Ukoliko su oba uređaja zauzeta, sa police odaberite jedan uzbudljiv krimić za decu ili jedan romantičan roman za devojčice, sednite u jednu od udobnih Bean Bag fotelja i čitajte po volji!

U autobusu su za provetravanje tokom leta ugrađeni ventilatori, a toekom zime grejanje u mestu se brine za prijatnu temperaturu. Autobus za igru Virrantó je idealno mesto za raznolike igre, zabavu, relaksaciju u svakom godišnjem dobu, za uzrast dece od 6 do 14 godina!

Podrška

Da bi autobus za igru Virrantó dospeo do što većeg broja dece, potrebna je i Vaša podrška. Stanite uz jednu dobru inicijativu i pomognite autobusu za igru Virrantó u daljem kotrljanju! Neprofitni oblik društva, uređena pravna podloga, pošteno i pregledno knjigovodstvo su garancija za to, da će Vaš dar doći na najbolje mesto. Za zahvalnošću očekujemo vaše novčane priloge na ime Autobus za igru Virrantó neprofitno društvo sa ograničenom odgovornošću, na broj računa kod poslovne banke OTP, na sledeće brojeve računa:

IBAN: HU49 1171 0088 2000 3816 0000 0000 (HUF)

IBAN: HU20 1176 3103 1516 7884 0000 0000 (EUR)

SWIFT (BIC): OTPVHUHB

Rado prihvatamo i nenovčane darove. Molimo da se o njima dogovorite sa nama telefonom.

Kontakt:
Zoltán Ferkó
+3670-771-9767
vezeto@virrantojatszobusz.hu

  • Tekintse meg képgaléránkat. Képek vásárlás előtt és felújítás munkálatairól.


  • Álljon egy jó ügy mellé és segítse a Virrantó Játszóbuszt a továbbgurulásban! Várjuk támogatók jelentkezését.

    Részletek