0

A Virrantó egy oktatási-nevelési és szabadidős célra átépített autóbusz általános iskolás gyerekek számára. Biztonságos keretek között kiváló lehetőséget nyújt a játékra, a szabadidő kreatív és hasznos eltöltésére, tanulásra, valamint partyk, összejövetelek rendezésére a 3-14 éves korosztályú gyerekek részére.

Képgaléria

Küldetésünk

A Virrantó küldetése az általános iskolás korú gyerekeket hozzásegíteni a teljes szellemi, lelki és testi kibontakozáshoz, hogy később érett, helyét a világban megtaláló, céljait elérő és felelős döntéseket hozni képes felnőtt váljék belőlük. E cél érdekében számos társas-, szerep- és fejlesztő játékkal, a kreatív gondolkodást és cselekvést ösztönző kézműves sarokkal, sportszerekkel, széles könyvkínálattal, gazdag CD- és DVD-tárral szereljük fel a Virrantót. A busz berendezése könnyen változtatható, így a gyerekparadicsom hamar oktatási funkciót is ellátó mobil osztályteremmé alakítható. A játékok helyére percek alatt modern szemléltető eszközök lesznek állíthatók, ezáltal színvonalasan megtartható bármilyen iskolai tantárgy órája. Természetesen az oktatási és szabadidős célokra egyaránt használható projektor és vetítővászon is a felszereltség része. A lakókocsiban a szabadtéri foglalkozásokhoz szükséges játékok, sporteszközök szállíthatók. Segítségükkel a busz körül minden igényt kielégítő játszótér és sportpark építhető ki.

A Virrantó, ez a mobil integrált oktatási- és szabadidős intézmény javára válik minden általános iskolás korú gyereknek itthon és külföldön egyaránt. Hozzásegíti a felnövekvő nemzedékek ifjú tagjait személyiségük kiteljesítéséhez, tehetségeik kibontakoztatásához, hogy később önálló, elégedett, boldog felnőttként éljék életüket. Hal helyett hálót ad a kezükbe.


“Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón)


Jövőképünk

Az egyre gyorsuló asszimiláció veszélyének kitett határainkon túli magyar tömb- és szórványközösségek életében állandó magyar kulturális jelenlétre van szükség. Az autóbuszból kialakított Virrantó küldetése, hogy a játék, az oktatás és a kultúra erejével mobil módon támogassa a Magyarország határain kívül, szorongatott etnikai helyzetben élő magyarok fiatal nemzedékeit anyanyelvük megtartásában, magyar nemzeti azonosságtudatuk megerősítésében. Célja, hogy a magyar ajkú általános iskolás gyerekeket hozzásegítse a teljes szellemi, lelki és testi kibontakozáshoz, hogy később érett, helyét az életben megálló, szülőföldjén boldoguló, céljait elérő és felelős döntésekre képes felnőtt váljék belőlük. A Virrantó gazdag könyvtára, CD- és DVD-gyűjteménye, valamint a kétfős személyzet biztosítja az anyanyelvű művelődés lehetőségét a felnőttek, illetve az idősebb generációk számára is.

A Virrantó Magyarország és a közép-kelet-európai régió első és egyetlen integrált mobil kulturális, hitéleti és szabadidős intézménye, mely egyedülálló mobilitásánál fogva rugalmas válaszokat ad a határon túl élő magyar közösségeket érő kulturális kihívásokra. A Virrantó újszerű és egyedülálló módon ötvözi a játszóházat a magyar iskolával és eljut mindenhova a Kárpát-medencében, ahol a gyerekek szeretnek játszani és fontos, hogy anyanyelvükön tanuljanak.

A megszokott oktatási keretek közül kilépve, a Virrantó inspiráló körülményei között a gyerekek hatékonyabban sajátítanak el új ismereteket, játszva tanulnak. A játszómobil felkészült pedagógusai iskolán kívüli foglalkozások során bővítik a gyerekek ismereteit, játékos formában fejlesztik logikus gondolkodásukat, csoportos feladatmegoldó készségüket és egyéni kreativitásukat, természetesen anyanyelven. Ez minden határon túli magyar gyermek javára válik, összességében pedig az egész magyar nemzetet szolgálja, mivel tudjuk: a jövőnk olyan lesz, amilyenné a gyermekeinket neveljük.

Ha a határon túli magyar gyermekeknek nem adatik meg az életkornak megfelelő, sokszínű játék és az anyanyelven való tanulás lehetősége, hogyan váljék belőlük a szülőföldjén boldogulni képes, felelős magyar ember? Nem építhetünk minden faluba, kisvárosba nyugat-európai színvonalú, magyar tannyelvű oktatási intézményt. Ellenkezőleg, a fogyatkozó gyereklétszám miatt egyre kevesebb határon túli település iskolájában folyik magyar nyelven a tanítás. A legmodernebb fejlesztő játékokkal felszerelt Virrantó viszont elviszi az oktatást és a játékot magyarul a legkisebb faluba is, ahol akár csak egyetlen magyar gyermek is él.  A Virrantó azért jött létre, hogy a sokrétű, színes játéklehetőséget és az anyanyelvű oktatást nélkülözni kényszerülő határon túli magyar gyerekek életében elhozza a virradatot.


Mivel játszanak a gyerekek?

A jó játék kialakulásában nagy szerepe van annak, hogy milyen játékeszközei vannak a gyereknek. S hogy milyenek legyenek a játékai, ezt a gyerek életkora határozza meg.  Az életkor a játékszer biztonságossága szempontjából is meghatározó. A gyerek növekedését, fejlődését nyomon követve íme pár szempont arról, mivel szeretnek játszani bizonyos életkorban a gyerekek?

Óvodáskorú gyerekek játékai

Alkotó játékszerek

 • Tovább bővíthető építőkészletek, pl. Lego 4 éves kortól (apróbb kockák)
 • Rajzeszközök, nyomda

Gondolkodásra késztető összerakós rejtvényjátékok

 • Logikai játékok
 • Képes kártyák
 • Kirakók

  Társasjátékok, melyek egyszerű szabályhelyzetet és versenyzési lehetőséget tartalmaznak

 • Kártya

Az élet megjelenítéséhez szükséges játékok

 • Babaház, babának ágy, tologatható babakocsi
 • Diafilmek, diavetítő
 • Könyvek
 • Playmobil

Mozgásos játékszerek, melyeket ő hoz mozgásba, ő hajt, ügyességét próbára teheti rajta

 • kerékpár, autó, ugrókötél, labdák, mászóka, gyűrűhinta, kötéllétra

Iskolás gyerekek játékszerei

Konstrukciós játékok

 • Amelyek működnek, pl.: emelődaru
 • Építő játékok, pl.: repülőt, házat építhet
 • Félkész játékok: garázs-, falu-, városépítés
 • Bútorkészítés elemekből

Gondolkodást fejlesztő játékszerek

 • Logikai játékok, sakk
 • Rendezőjátékok
 • Rejtvényjátékok
 • Biliárd, csocsó, rugós foci

Dramatizált játékhelyzetekhez eszközök

 • Iskolateremhez, bolt, postajátékhoz kellékek

Felnőtt tevékenység elsajátításához szükséges eszközök

 • Kivarró készlet
 • Barkács készlet, fémépítő
 • Szövőszék
 • Társasjátékok, melyek kombinációs készséget, gondolkodási stratégia kialakítását, vagy ügyességet igényelnek

Mozgásos játékok

 • Sporteszközök

Serdülők játékai

A serdülőknek kevés játékszerre van szükségük. Önmaguk megismerésével, a baráti kapcsolatok kialakításával vannak elfoglalva. Javasolt játékszerek:

 • Tudományos ismeretek, kísérletezést elősegítő játékok: mikroszkóp, távcső, elektromos építők, autópályák, villanyvonatok, makettek
 • Társasjátékokban a kártya, sakk, ügyességi játékok, logikai játékok a társakkal
 • Barkács készlet, modellező játék
 • Sporteszközök

A Formatex Kft. kérdőíves kutatása a gyerekek játszási szokásairól

A Formatex Kft. Magyarország egyik legnagyobb játékforgalmazója, az általa forgalmazott márkák a legkeresettebbek között vannak a magyar piacon. A Formatex több bevásárlóközpontban és egy családi nagyrendezvényen elkészített kérdőíves kutatásában összesen 405 szülő és nagyszülő vett részt 2012 októbere és decembere között. Az interjúk alapján összesen 668 gyerek, köztük 634 kiskorú szabadidős tevékenységeire nyertünk rálátást. A válaszokból kiolvasható, hogy a társaikkal közös játék során a lányok babás és állatos szerepjátékkal, kézműves játékkal töltenek több időt, míg a fiúk építőjátékokkal játszanak, ügyességi és sportjátékokon mérkőznek meg egymással.


A Virrantó belülről

Kedves Gyerekek,

A Virrantóba belépve cipőtöket és a játékhoz felesleges ruhátokat a szemközti szekrényben hagyhatjátok.

A Virrantóban is a hölgyeké az elsőbbség: rögtön a szekrény mellett babaház, játékkonyha, plüssállatok, babák és különféle szerepjátékok várják a lányokat. Itt kaptak helyet a különböző lány és fiú jelmezek is, amelyeket játék előtt magatokra ölthettek. Szeretnétek királylánynak, Hamupipőkének vagy éppen Zorronak, Supermannek öltözve játszani? Semmi akadálya, a Virrantóban minden nap lehet farsangi a hangulat! Jelmezeteket arcfestéssel tehetitek teljessé, melyhez szintén itt találjátok a különféle színeket, ecseteket és mintákat.

A bejárattól balra hatfős asztalt találtok a kézműves foglalkozásokhoz. Az Eitech, Teifoc és más építőjátékok mind-mind segítenek nektek, hogy kibontakozhasson a bennetek rejlő tervezőmérnök és építész. Ez a hely kiváló az estébe nyúló társasozáshoz, kártyázáshoz, dominózáshoz is, továbbá lehetőséget biztosít a nyugodt olvasásra, számítógépezésre, DVD-zésre. Ha mindkét laptop foglalt, válasszatok egy izgalmas gyerek krimit vagy romantikus lányregényt a polcról és olvassatok kedvetekre! Az asztal fölötti polcokon és szekrényekben bőven van hely a társasjátékoknak, a kézműveskedéshez szükséges kellékeknek és a könyveknek, DVD-knek is.

A túloldalon autóversenypálya és játékvasút várja a fiúkat és a fiús játékokat is kedvelő lányokat. Mindkettőt tetszésetek szerint építhetitek különböző vonalvezetésűre és hosszúságúra. Itt még a sebességkorlátozásra sem kell figyelnetek, úgyhogy padlógázzal előre! Itt játszhattok a nagy teret igénylő építőjátékokkal is, mint a Lego, a Playmobil és a Geomag. A stratégiai játékok kedvelőinek minőségi sakk készlet áll rendelkezésére, hogy a táblán megcsillogtassák hadvezéri képességeiket. Ki adja ma a leggyorsabb mattot? "A sakk az értelem próbaköve." Johann Wolfgang von Goethe

Ha pedig úgy érzitek, nem ártana egy kicsit átmozgatni tagjaitokat, vegyétek birtokba  a kültéri játékokat és sporteszközöket a játszómobil körül! Ha jó az idő, frizbizzetek, tollasozzatok  vagy focizzatok!  Az ugrókötél, a csocsóasztal, a boxzsák és a súlyzók az elősátorban is használhatók, ha esik az eső.

A Virrantóban nyáron klímaberendezés enyhíti a forróságot, télen folyamatos fűtés gondoskodik a kellemes melegről. A Virrantó ideális helyszín a változatos játékra, és a tanulásra az év minden szakában a 3-14 éves  gyerekek számára!


A Virrantó pedagógiai módszertana

A hatékony működés, a minél jobb kihasználtság érdekében egy nap két helyszínre is ellátogathat a Virrantó Játszómobil. Az első helyszínen 9-től 12 óráig, a másodikon 15-18 óráig (rugalmasan) biztosít magyar nyelvű oktatást és játéklehetőséget elsősorban a 6-12 éves gyerekek számára. Kedvező időjárás esetén a foglalkozások magában a játszómobilban, az előtte felállított tágas elősátorban és körülötte a szabadban tarthatók. Ha esik az eső, a játszómobil és az elősátor továbbra is használható. Nagy hidegben a játszómobil fűtött belső tere ad helyet a programoknak, vagy arra alkalmas más helyiségben (magyar ház, művelődési ház, iskolai osztályterem) használhatók a játszómobil játékai, tan- és sporteszközei. Nyári táborok keretében ugyanazon a helyszínen több napig is időzhet a Virrantó Játszómobil.

Mire a Virrantó megérkezik a helyszínre, már ismert, hogy a fentiek közül melyik formában tartjuk a foglalkozást. Fő célcsoportunk a 6-12 éves korosztály, de gondolunk a kisebbekre (építőjátékok, kézműveskedés) és a nagyobbakra (könyvek, DVD-k, laptop) is. Széles kínálatunkból ők is megtalálják a nekik való elfoglaltságot.

Filozófiánk szerint a foglalkozások során a gyerekek spontán játéktevékenysége az általuk választott játékkal fokozatosan szándékos tanulássá válik. A támogató pedagógiai jelenlét gondoskodik róla, hogy a gyerekekben tudatosodjanak játék közben szerzett tapasztalatok. A játékba integrált tanulásra jó példa az építős, konstrukciós játék. Itt elsősorban nem a LEGO-ra vagy a Geomagra gondolok (ezekkel a játszósarokban lehet játszani), hanem például a nálunk egyelőre kevéssé ismert, Nyugaton viszont nagy népszerűségnek örvendő fém alkatrészekből álló Eitech-re, vagy a kicsi, igazi téglákat és maltert tartalmazó Teifoc-ra.

Az asztal körül ülő 5-6 gyerek egy csapatot alkotva kreativitását szabadjára eresztve és finommotorikus készségét fejlesztve építhet ezekből űrrepülőt vagy éppen katedrálist. Közben a pedagógus számtalan kapcsolódó ismeretre felhívja a figyelmüket a matematikától és a fizikától a földrajzig, a történelemig, és közben számos új szót, kifejezést megtanít nekik, hiszen a kommunikáció természetesen magyarul folyik.

Ugyanígy járhat el a pedagógus a játszósarokban található játékoknál. Egy izgalmas vonalvezetésű autóversenypálya vagy egy kanyargós játékvasút felépítése legalább akkora kihívás, mint amekkora élvezet utána a vele való játék. Építés közben hatalmas tudásanyag adható át a gyerekeknek az autó vagy a vonat feltalálásától kezdve a gépek működési elvén keresztül a közlekedés és a kereskedelem fejlődéséig, figyelembe véve a gyerekek aktuális tájékozottsági fokát.

A szerepjátékok a felnőtt foglalkozások kipróbálására, modellezésére adnak lehetőséget. Erre való egyebek mellett az orvosi táska, a játékkonyha, a minibolt, az iskolai tábla. Ezt lehet fokozni a különböző jelmezekkel, melyeket a gyerekek magukra öltve kedvenc mesehősüknek öltözve játszhatnak.

A Virrantó nagy választékot kínál táblás társasjátékokból is. Ezek között megtalálhatók stratégiai és nyomozós játékok, a történelmi és műveltségi ismereteket bővítő játékok. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyerekek gazdasági és pénzügyi gondolkodásának fejlesztésére a több korosztály együttes játékát lehetővé tevő Monopolyval és Cash Flow-val. A trükkök százait tartalmazó bűvészdoboz sem hiányzik a kínálatunkból.

Szívügyünk a rendszeres és tudatos testmozgás, a sport megszerettetése a gyerekekkel. Ehhez kültéri sporteszközöket, ügyességi játékokat viszünk magunkkal. A különféle labdajátékok mellett ugrókötél, boxzsák, boxkesztyűk és súlyzók biztosítják a lehetőséget az energia levezetésére.

A magunkkal vitt gyermek- és ifjúsági könyvek, DVD-k és laptopok biztosítanak lehetőséget az elmélyült olvasásra, tanulásra. A magyar mellett idegen nyelvű könyvek, filmek és játékok is szerepelnek kínálatunkban, hiszen elkötelezettek vagyunk az idegennyelv-tanulás mellett már kisgyermekkortól kezdve. A diavetítő és a projektor segítségével közös esti filmnézéssel zárhatjuk a napot, hogy másnap a következő helyszínen kezdjük az egészet előről.

A Virrantó küldetése szerint arra törekszik, hogy minél sokoldalúbb oktatást és minél emberibb nevelést nyújtson a gyerekeknek. Célunk, hogy a nálunk megforduló gyerekek, fiatalok tájékozott, széles látókörű, nyitott gondolkodású és szilárd értékrenddel bíró felnőttekké váljanak. De addig is, amíg elérik ezt az állapotot, legyen egy (vagy több) felejthetetlen napjuk a Virrantóban. Találkozunk a fedélzeten!

 • Tekintse meg képgaléránkat. Képek vásárlás előtt és felújítás munkálatairól.


 • Álljon egy jó ügy mellé és segítse a Virrantó Játszóbuszt a továbbgurulásban! Várjuk támogatók jelentkezését.

  Részletek